Esglésies Fernandines. Córdoba.

 1 de gener de 2025  

Encetem el 2025 aprofitant unes vacances per Andalusia i fem parada obligatòria a Córdoba. Una ciutat que transpira història per tots els costats: fundada pels romans al S II AC, es convertiria en la capital de la Hispania Ulterior en temps de la república romana. Posteriorment i després de la invasió musulmana d’ Hispània al S VIII, la ciutat es va convertir en la capital de l’Emirat de Córdoba i més tard en Califat, esdevenint una de les principals ciutats del món tant en població, entre 250.000 i 350.000 habitants al S X, com per les nombroses mostres científiques i artístiques que es van gestar entre els seus murs. 

Amb la reconquesta castellana de 1236 per Fernando III, Córdoba va tornar a la fe y costums cristianes medievals. 

Actualment, Córdoba es una de las ciutats amb mes elements declarats «Patrimoni de la Humanitat» a nivell mundial, i que val molt la pena visitar. 

Entre les nombroses possibilitats que t’ofereix Córdoba, val la pena dedicar una jornada a visitar l’autèntica joia que representa la Mesquita-catedral, on en un mateix edifici es solapen dos de les principals corrents religioses esdevenint un edifici únic al món. 

Sobre les restes de la basílica visigòtica de san Vicent es van anar fent ampliacions. Fundació: Abderraman I (l’any 786); 1a ampliació: Abderraman II (l’any 833); 2a ampliació: Alhaken II (l’any 962); 3a ampliació: Almanzor (l’any 991); i la Consagració com a catedral l’any 1236. 

Amb 23.400 metres quadrats, fou la segona mesquita més gran del món en superfície de la seva època, per darrere de la de La Meca, amb una capacitat per a més de 100.000 fidels (20.000 a la sala d’oració i la resta als patis exteriors). Impressionant! 


Mesquita catedral de Córdoba



Com no pot ser d’una altra manera dediquem també un dia a fer "senderisme urbà" per la ciutat, amb una proposta molt interessant, adaptant al nostre aire una de les rutes que promou el patronat de turisme: La Ruta de les Esglésies Fernandines. 

Són un conjunt de temples cristians que va fer construir Fernando III el Sant després de conquerir la ciutat. L’itinerari vol posar en valor les esglésies que el monarca va manar construir a meitat del segle XIII i principis del XIV a diferents zones de la ciutat, algunes foren simplement reformes en mesquites que, al seu torn, havien estat esglésies visigodes. La seva funció era doble: d'una banda, servien com centre espiritual, i per l'altra, eren seu de la administració de cada barri o col·lació de la Còrdova de l’època. 

San Pablo, San Francisco, San Pedro, Santiago Apóstol, El Carmen de Puerta Nueva, San Lorenzo, San Agustín, Santa Marina y San Andrés. Totes obertes al culte i seus de nombroses manifestacions artístiques de primer ordre. De camí i ja posats, visitem també altres esglésies i monuments destacats de la ciutat: La Fuente de la Piedra Escrita, el Palau de Viana, el Temple Romà, Sant Miguel, San Nicolás, San Juan y todos los Santos, Santa Ana, San Salvador...


Entrada plaça San Francesc

Església Sant Francisco


Capella de la Piedad

Plaça de la Corredera



Ermita del Socorro

Església de San Pedro

Convent de Santa Cruz

Església de Santiago

Escola d'art Dionisio Ortiz

Església de la Mare de Déu

Església del Carmen, Puerta Nueva


Església de la Magdalena


Església de San Lorenzo

Església de San Rafael


Pati de San Rafael



Pou de las Tres Flores

Església de San Agustín



Fuente de la Piedra Escrita

Església de Santa Marina


Monument a Manolete

Palau de Viana

Església de San Andrés


Palau Orive

Temple romà

Entrada a San Pablo

Església de San Pablo


Barreja de cultures...

Església de San Miguel


Església de San Nicolás

Església de San Juan y Todos los Santos

Església de Santa Ana

Església de Santa Victoria

Església i torre de Santo Domingo de Silos

Dificultat: fàcil.


Desnivell: cap, Córdoba és ben plana!


Durada: 7,8 km. Unes 5 hores comptant la visita a algunes esglésies.



Un autèntic plaer perdres pels carrers d'aquesta preciosa ciutat engalanada de tarongers ...


Salut i muntanya, i història!



            
Powered by Wikiloc

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teixeda de Cosp. Cardó

Les 14 ermites de Cardó.

La Vall Cervera. Port.