Illa de Buda.

 29 de juny de 2025.


El dia 29 de juny, festivitat de Sant Pere, es fa una singular romeria a un dels punts més emblemàtics del delta de l'Ebre: l'Illa de Buda.
Aquesta diada és una oportunitat única d'accedir a Buda, la resta de l'any l'accés està completament restringit, només permès als propietaris, treballadors i al personal del Parc Natural.

Per tant cal aprofitar l'avinentesa i gaudir d'un entorn únic en una diada plena de tradició, patrimoni, història i natura.

Ermita de Sant Pere a Buda

Aproximació: La romeria parteix dels aparcaments de la finca del Violí. Nosaltres podem deixar el cotxe als peus del mirador de Migjorn. Una torre de guaita incomparable de la propera Illa de Buda i de la Bassa de l'Alfacada. El passat desembre del 24 es va inaugurar la col·locació d'un perfil metàl·lic del David Bigas, ornitòleg i guarda del Parc Natural que ens va deixar l'estiu passat. El seu treball abnegat ha estat clau en l'estudi de les aus del delta, i com a sentit homenatge s'ha instal·lat el seu inconfusible perfil al mirador, que passa portar el seu nom.

Durada: 9,5 Km. Unes 3 hores.

Itinerari: baixem caminant fins a la platja de Migjorn entre una multitud de visitants, i genets i amazones que es preparen per fer la tradicional entrada a Buda a cavall.
La platja que tanca l'antiga gola de l'Ebre presenta un aspecte cada cop més precari i preocupant. La regressió del delta es posa clarament de manifest en aquest fràgil punt. L'hivern passat, tot i no haver patit cap temporal remarcable, el mar s'ha menjat més de 70 metres de platja, obligant a enretirar terra endins el "xiringuito" que sempre ha estat punt de trobada d'estiuejants, locals i forasters. Buda i el seu entorn estan perdent la partida davant la força del mar...
Paguem "religiosament" i gustosos una entrada simbòlica per contribuir a la festa i entrem pel camí de Buda. Sant Pere ha fet el miracle de deixar per un dia el pas franc a un dels darrers bastions del delta, pràcticament immaculat i verge davant l'onada de visitants que envaeix a diari tots els racons naturals del planeta, però malauradament descarnat, com deia, per les onades d'una mar inclement que a poc a poc però sense aturador va conquerint el terreny que al llarg dels segles, els sediments del riu li van prendre. Paradoxes de la natura.
Al Mas de la Quartera trobem una paradeta de l'organització on ens ofereixen una preciosa bicicleta per fer la passejada més agradable encara.
Aprofitem l'oferiment i a cavall de les "màquines", com anomenaven les bicicletes els padrins i padrines de la ribera, ens endinsem en aquest particular paradís.
Tot passejant deixem a la dreta els erms del Casot que tanquen pel sud la bassa dels Calaixos i per l'esquerra l'antiga desembocadura del riu, la Gola de Migjorn, on es reflecteix la silueta del mirador del David Bigas.

Mirador David Bigas, Migjorn.

Platja de Migjorn


Erms del Casot

Gola de Migjorn

També a la dreta veiem la Pesquera d'Enriquet, un canal que comunica la bassa amb la vella desembocadura, i que suposo que en altres temps també es devia pescar com altres basses del delta.
Entre els erms veiem un grup de cavalls salvatges de la Camarga, que el Parc Natural del Delta va introduir a Buda cap als anys 90 per afavorir un espai flexible de pastura de conservació i que han arribat a ser un més dels símbols d'aquest singular espai del delta,
Passem també pel Maset del Norris i el camí pren direcció nord est entre els arrossars del Jonqueral, apropant-nos a la gran masada de Buda on hi trobem la capella de Sant Pere, integrada a les edificacions.
Passem a visitar i encomanar-nos a Sant Pere, que em fa el regal de poder saludar al Guillermo Borés, propietari de bona part de Buda i antic company de projectes d'aqüicultura per aquestes terres del delta.

Pesquera d'Enriquet

Maset del Norris

Camí del Jonqueral

Ermita de Sant Pere


Mas de Buda

Seguim la visita anant a veure el vell Pas de Barca de Buda, que connectava l'illa, amb la riba esquerra del riu en aquest tram de la desembocadura. A l'altra banda de riu tota la flota turística dels Creuers del Delta espera pacient l'arribada de la riuada, de turistes...
A l'ombra dels imponents eucaliptus i l'avinguda de palmeres s'aixeca el Maset del Pas de Buda.

Camí del Pas de Buda


Lo Pas de Buda



Mas del Pas de Buda


Tornem fins al Mas de Buda, on comença la festa: amb l'arribada dels cavalls s'obre el torn de les balladores de jotes i la rondalla, de la mà d'un referent de les Terres de l'Ebre: Guardet i la rondalla Suc d'Anguila, que ens regala entre jotes una de les perles del repertori ebrenc: "Delta del Ebro" de Josep Bo, un veritable himne de les nostres terres.

Entrada de cavalls

Jotes de Sarabastall

Guardet i Suc d'anguila

Mirador David Bigas, a Migjorn.

Una diada que ha estat com deia un regal. Un agradable dia d'estiu, bona companyia, retrobar vells amics i coneguts, i paisatges i tradicions que totes i tots, gent ebrenca, portem gravats al nostre ADN.

Pedalant tranquil·lament tornem al punt de partida donant per acabada la romeria de Sant Pere d'aquest any.

Salut i delta!

          
Powered by Wikiloc

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teixeda de Cosp. Cardó

La Vall Cervera. Port.

Les 14 ermites de Cardó.