Marxa pels Sediments.

10 de juliol de 2021


A principis del mes de juliol es va portar a terme la Marxa pels Sediments, una baixada amb caiacs pel tram final de l'Ebre, des de Xiprana (Casp) fins a Deltebre, en diverses etapes. L'Associació Sediments té com a objectiu sensibilitzar a la població i denunciar la situació precària de les grans preses del tram final del riu, del perill imminent que suposen i de la impossibilitat de fer una gestió eficient de cabals sòlids i líquids, per manca de desicions polítiques i la opacitat de les grans empreses que les gestionen, alliberant els sediments atrapats a les preses per a que arriben a la desembocadura, fet que seria part de la solució de la regresió i la subsidència del Delta.


Pont penjat d'Amposta

Ens sumem a la campanya pels Sediments participant en la darrera etapa entre Amposta i Deltebre, amb la companyia de Josep Juan, autor del llibre Terra Presa, activiste entusista i organitzador de la Marxa, l'incombustible Polet, que com sempre ens regala coneixements, anècdotes i històries del delta, i un petit grup de persones que ens veiem abocats a lliutar per allò que és nostre... Gràcies també a Poesia, Surf i KaiaK que han fet possible aquesta marxa.


Embarcador d'Amposta



Pont de la N-340


Colocasia invasora




Illa de Sapinya

Illa de Gràcia


Lo Mirador

Polet a Gràcia


Aquí es va enfonsar l'Anita, el 1937

Sabiesa del delta

Lo Passador




Embarcador Deltebre


De camí hem pogut gaudir del nostre riu, del seu bosc de ribera i de la gran riquesa ornitològica que l'habita, dels seus paisatges relaxants entre riu i cel, hem visitat el punt on una riuada al 1937 va enfonsar definitivament el "vaporet" Anita, a l'extrem est de l'Illa de Gràcia... però també hem constatat la fragilitat d'aquest entorn: la brossa que navega riu avall, la presencia preocupant de noves espècies invasores com la Colocacia que esta colonitzant les vores del riu, o la certesa que sota les nostres embarcacions, en un tram de riu majestuós de 200 o 300 metres d'amplada, només el primer metre o metre i mig de profunditat és aigua dolça, la resta, fins al 7 o 8 metres, és aigua de mar; una falca salina que afecta greument l'ecosistema, salinitzant les terres i alterant les especies autòctones del riu.


Lo riu és vida. Aigua i sediments!!!


                      
Powered by Wikiloc

Comentaris

  1. Fantàstica crònica Josep! Moltes gràcies per formar part indispensable de les revoltes del Riu Ebre i per seguir fent del Camp d’Aprenentatge una institució que es preocupa pels problemes reals del territori i dona suport a la recerca de solucions. Abraçades:)

    ResponElimina
  2. Gràcies a vosaltres per la vostra implicació i per fer realitat la lluita pel territori!!!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Teixeda de Cosp. Cardó

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.